Skip to content

Do RIAs have to pre-approve marketing?

No. The SEC's adopting release says the Marketing Rule doesn't require review and approval before use, but your policies should include objective, testable means to prevent violations.

$99/mo for 5 submitters · no setup fee · 15-day free trial

Talk to us

Built by an RIA, for RIAs.

What the rules ask for vs Turret

Rules versus Turret
What the rules ask for What Turret does
A named approver's decision on each ad version
Approval blocked while checklist items are open
A copy of each advertisement, (a)(11)

Rules: ✓ ask for it, ✗ do not. Turret: ✓ provides it for each piece submitted. Sources

Free tools you can use online

Both are free, and neither needs an email address:

Marketing Rule checklist

SEC email readiness self-check

The details

By Nick Cianci, founder of Turret. He runs Muse Capital Management LLC, an SEC-registered investment adviser.

Last reviewed

The short answer

No. When it adopted the Marketing Rule, the SEC chose not to require advisers to review and approve advertisements before using them. It did say compliance policies should include objective, testable ways to prevent violations. Commenters had said the proposed requirement would impose "a significant compliance burden on advisers, especially smaller firms" (IA-5653, p. 238). Which method suits your firm, and whether your current policy meets that test, is a judgment for your CCO and counsel.

What this means for your firm

  • Write down how your firm reviews advertisements: who reviews, at what point, and how often.
  • Pick methods you will follow every time. The SEC's examples to prevent issues are pre-review, risk-based sampling and pre-approved templates; to detect and correct them, spot-checks and periodic reviews.
  • Keep the evidence of each review next to the copy of the advertisement.
  • Cover every channel you use, including your website and social posts.

Turret's Marketing product keeps that evidence for you: a named approver's decision on each version, with each decision recorded. The rule requires reasonable policies, not a product. Start with the Marketing Rule checklist.

In short
Pre-approval
Not required. The final rule "will not require investment advisers to review and approve their advertisements prior to dissemination, unlike the proposal" (SEC, Release IA-5653, p. 237)
What is required
Written policies and procedures reasonably designed to prevent violations, reviewed at least annually (17 CFR 275.206(4)-7; IA-5653, pp. 238-239)
What examiners reported
Of advisers that updated their marketing policies, the staff said "Many of these advisers also required preapproval of advertisements before dissemination" (SEC Division of Examinations risk alert, April 17, 2024)

Do RIAs have to pre-approve marketing?

No. The SEC's adopting release says the final rule "will not require investment advisers to review and approve their advertisements prior to dissemination, unlike the proposal." Advisers still need compliance policies reasonably designed to prevent violations.

The proposal was different. The proposed rule would have required an adviser to have an advertisement "reviewed and approved for consistency with the requirements of the proposed rule by a designated employee before disseminating the advertisement, except in certain circumstances" (IA-5653, p. 237, footnote 774). The SEC did not adopt it.

The release is the Commission's own document, adopted December 22, 2020, effective May 4, 2021.

Why the SEC dropped the proposed requirement

The SEC reported that commenters objected on burden, and answered:

"After considering these comments, we are not adopting the proposed internal review and approval requirement. Instead, we believe an adviser's existing obligations under the compliance rule will allow an adviser to tailor its compliance program to its own advertising practices to prevent violations from occurring, detect violations that have occurred, and correct promptly any violations that have occurred."

SEC, Release IA-5653, pp. 238-239

The same logic removed a recordkeeping line:

"As we are not adopting the proposed pre-use approval requirement, we are also not adopting this associated recordkeeping requirement."

SEC, Release IA-5653, p. 241

So the rule does not ask you to keep an approval record as such. The compliance rule, 206(4)-7, is where your review process lives.

What should a marketing review policy include?

The SEC says compliance policies for advertisements should include "objective and testable means reasonably designed to prevent violations." Its examples: pre-review, risk-based sampling or pre-approved templates to prevent; spot-checks and periodic reviews to detect.

The release continues:

"Advisers can establish such an objective and testable compliance policies and procedures through a variety of tools. For example, internal pre-review and approval of advertisements could serve as an effective component of an adviser's compliance program. Other effective methods to prevent issues could include reviewing a sample of advertisements based on risk or pre-approving templates. Effective methods to detect and correct promptly violations and adjust practices to prevent future violations might include spot-checking advertisements and periodic reviews."

SEC, Release IA-5653, p. 239

The staff repeated the examples in its September 19, 2022 risk alert: "Examples of objective and testable means could include, but are not limited to, conducting an internal pre-review and approval of advertisements, reviewing a sample of advertisements based on risk, or pre-approving templates."

Do examiners expect pre-approval?

Not as a requirement; the adopting release does not require it. In April 2024 the staff reported that many advisers that updated their marketing policies "also required preapproval of advertisements before dissemination," and a footnote notes the release allows other methods.

The alert is a staff account, not a rule. It says it "is not a rule, regulation, or statement of the Securities and Exchange Commission" and "creates no new or additional obligations for any person."

Among the policy weaknesses the staff listed, advisers' policies:

  • "Did not address applicable marketing channels utilized by the advisers, such as websites and social media."
  • "Were informal rather than in writing."
  • "Were not tailored to address advisers' specific advertisements."

SEC Division of Examinations, risk alert of April 17, 2024, p. 2

What a small firm can document

The rule sets what you must keep. How you review is your choice.

Must keep

  • A copy of each advertisement you disseminate (17 CFR 275.204-2(a)(11)), plus support where it applies: (a)(15) for testimonials and ratings, (a)(16) for performance, (a)(19) for the intended audience of hypothetical performance. For how long, see how long advertisements must be kept.

Your choices

  • Scope. List what your firm treats as an advertisement: website pages, brochures, decks, social posts, newsletters.
  • Method. Choose from the SEC's examples and say which applies to which kind of piece.
  • Reviewer. Name the person. If one person both drafts and approves, say so in the policy.
  • Evidence. Keep each review decision, dated, beside the copy: piece, version, reviewer, date, decision.
  • Revisit. Check at the annual review under 206(4)-7(b) whether the method worked.

If your pieces carry testimonials or ratings, read testimonials and third-party ratings under the Marketing Rule before you submit them for review.

Where Turret fits

Turret's Marketing product ($99 a month, 5 submitters, no setup fee, 15-day free trial) keeps each upload as a new version. A named approver approves, rejects or requests changes; open checklist items block approval. An AI pre-screen that flags each piece for your approver (a firm admin can switch it off) looks for testimonial, performance and guarantee language. Turret computes a piece's Rule 204-2(e)(3) retention clock once its dissemination ends. It does not capture social media or review sites, supply a reviewer or write your policies. See Marketing compliance.

Sources

Try Turret on your next piece of marketing.

Submit a piece, see what the pre-screen flags, and have your approver decide. You add a card at the end of setup; nothing is charged during the 15-day free trial. No setup fee.

Prefer to talk it through first? Talk to us